• Zážitkový program „Súmrak v prírode“

    Dňa 30.novembra 2023 sa skupina maturantov z geografie zúčastnila na vzdelávacom programe „Súmrak v prírode“ v Prírodovednom múzeu v Bratislave. Cestou z Hlavnej stanice sa dozvedeli informácie o sídle slovenských prezidentov - Grasalkovičovom paláci, o histórii tejto budovy a jej úlohe v národných dejinách. Pohľadom z Hodžovho námestia na Bratislavský hrad  sme si pripomenuli informácie o pôsobení Habsburgovcov v našom hlavnom meste, napr. ako dcéra Márie Terézie Mária Kristína a jej manžel Albert zakladali zbierky obrazov v priestoroch hradu, ktoré sa neskôr stali základom zbierok galérie Albertína vo Viedni. Exkurzia pokračovala cez Michalskú bránu, cez tzv.nultý kilometer – s vyznačeným smerom a vzdialenosťou do 29 svetových metropol,  popri Univerzitnej knižnici, cez Hlavné námestie, Hviezdoslavovo námestie, námestie Ľudovíta Štúra až k cieľu - Prírodovednému múzeu.

    Program prehliadky múzea bol jedinečný. Niektorí z pracovníkov múzea nám tvrdili, že sme zažili „Noc v múzeu“. Súmrak a tma na nás doslova číhali na každom kroku. Mali sme možnosť spoznať dôležitosť svetla ako abiotického faktora pre život organizmov, sledovať a prežiť ako pôsobí na nás fauna za súmraku a v noci. V expozícii „ Biodiverzita Zeme“ sme pozorovali zástupcov fauny a flóry rôznych biómov od pralesov, cez púšte ,savany, po tundru. V paleontologickej expozícii „Príbeh života na Zemi“ sme sledovali zmeny spoločenstiev od prvohôr po súčasnosť. V expozícii „Biodiverzita Slovenska“ sme spoznali typických zástupcov našej fauny až po prísne chránené druhy (zubor, rys, kamzík) v našich národných parkoch.

    Veľmi milí boli pracovníci múzea, ktorí nás ochotne v súmračných podmienkach sprevádzali zákutiami všetkých poschodí, za čo im srdečne ďakujeme.

    Cestou späť na Hlavnú stanicu sme mali možnosť uvidieť čaro blížiaceho sa adventu na bratislavských vianočných trhoch.

  • Basketbal

    Naši chlapci i dievčatá postúpili v basketbale do regionálneho kola. Blahoželáme a za foto z basketbalu chlacpov ďakujeme Mgr. Slavomírovi Mosnému

  • Deň otvorených dverí úspešne za nami...

    Srdečne ďakujeme všetkým účastníkom, ktorí si našli čas a prišli sa pozrieť a zistiť, aké sú možnosti štúdia na našej škole. Potešili nás milé stretnutia s budúcimi žiakmi, ich rodičmi, bývalými učiteľmi našich žiakov ale i s našimi bývalými žiakmi.

    Ďakujeme všetkým učiteľom a žiakom, ktorí sa podieľali na organizácii i priebehu Dňa otvorených dverí a tešíme sa na našich budúcich žiakov. Foto: Vladimír Pyxel Domen -  TU.

    Zaujímavé informácie o našej škole nájdete i v nasledovných videách:

    Rozlúčka s maturantmi 2022/23

    Rozlúčka s maturantmi 2021/22

    alebo na našom oficiálnom youtube účte

  • Erasmus+ vo Švédsku a v Palerme

  • V budúcom školskom roku otvárame...

    V budúcom školskom roku otvárame...

    Vážení záujemcovia o štúdium na našej škole, dávame Vám do pozornosti, že v budúcom školskom roku otvárame:

    1 triedu 8-ročného štúdia (prijímame žiakov, ktorí ukončia v tomto školskom roku  5.ročník ZŠ)

    1 veľkú triedu 4-ročného štúdia (prijímame žiakov, ktorí ukončia v tomto školskom roku 9.ročník ZŠ)

    1 veľkú triedu 5-ročného bilingválneho anglicko-slovenského štúdia (prijímame žiakov, ktorí ukončia v tomto školskom roku 8. alebo 9. ročník ZŠ).

    Zároveň Vás všetkých pozývame na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční 13.12.2023 od 8.00 hod. do 16.00 hod .

    Na našich nových žiakov sa veľmi tešíme.

  • Jeden svet na školách

    Jeden svet na školách

    Dňa 9.11. 2023 sa triedy II.C, kvarta a sexta zúčastnili online diskusie, ktorá súvisela s animovaným, dokumentárnym filmom Život v Kábule. Názov akcie je Jeden svet na školách, čo je celoslovenský festival dokumentárnych filmov. 

    Film Život v Kábule je postavený na stovkách hlasových záznamov, ktoré si Raha a Marwa vymenili s novinárkou (Caroline Gillet)počas niekoľkých mesiacov po tom ako Taliban získal opäť moc v Afganistane. 

    Do diskusie k filmu Život v Kábule prijala pozvanie študentka medicíny Meena Sulaimankhail pôvodom z Afganistanu. Na Slovensku žije už 4 roky, no v čase obsadenia hlavného mesta Afganistanu Kábul bola na návšteve u rodičov. 

    V rámci online diskusie sme sa jej mohli pýtať rôzne otázky, pomocou svojich mobilných telefónov a aplikácie Slido. Bolo to pre nás niečo nové a páčilo sa nám to. 

    Zároveň sme si uvedomili, že nemáme až taký hrozný život, na ktorý by sme sa mali neustále sťažovať.

    K.Reptová, 2.C

  • Strieborná gitara

    Mnohí študenti našej školy sa vo voľnom čase venujú zaujímavým záľubám, koníčkom, rozvoju športového či umeleckého talentu.

    Emka Gogová z 1.A triedy sa 24. októbra 2023 zúčastnila celoslovenskej súťažnej PREHLIADKY MLADÝCH GITARISTOV, ktorú organizovala ZUŠ Eugena Suchoňa v Bratislave a umiestnila som sa vo vynikajúcom striebornom pásme.

    Emke srdečne blahoželáme a prajeme ešte veľa ďalších úspechov.

  • Výsledky volieb do Školského parlamentu

    Výsledky volieb do Školského parlamentu

    Na základe výsledkov volieb vám predstavujeme nových členov Školského parlamentu:

    Kristína Konečná, Petronela Hodúlová, Ema Durcová, Patrik Malý, Adam, Gajdoš, Timea Pekníková, Samuel Súkeník, Ján Duga, Zoja Štefíková, Aneta Kosíková, Juraj Blažek, Katarína Bašnárová, Ľubor Hodúl, Aneta Sopóciová, Barbora Matejová, Karolína Šedivá, Matej Hradský.

  • Erasmus+ Lipsko

    Dňa 22.10. až 28.10. sa 8 študentov z našej školy zúčastnilo na projekte Erasmus+ skupinovej mobility v Lipsku. Počas tohto týždňa stráveného v Nemecku, sme viac spoznali ich jazyk, kultúru, jedlo a samozrejme nemecký školský systém. Cestovali sme vlakom.

    Hneď  prvý deň po príchode, sme zavítali do nemeckej školy v Lipsku, Euro academie. Bola to stredná škola obchodu a služieb.  Pre jednu vybranú triedu sme pripravili prezentáciu o Slovensku a Myjave v nemčine a aj v angličtine.  Priniesli sme aj niektoré tradičné slovenské pochutiny (trdelník, syrové korbáčiky, horalky), ktoré sme týmto žiakom ponúkli. Diskutovali sme aj o nemeckom a slovenskom školskom systéme. V tejto škole sme mali aj hodiny telesnej výchovy, na ktorých sme aj spolu s ostatnými žiakmi cvičili rôzne cviky. Ďalej sme boli v Berlíne, kde sme videli jeho najväčšie historické dominanty. Zavítali sme aj do Weimaru, do mesta, v ktorom pôsobili okrem iných aj známi nemeckí básnici a spisovatelia Goethe a Schiller. V posledný deň nás ani upršané počasie neodradilo od poznávania mesta Lipsko a užili sme si ho každý podľa seba, niekto v kníhkupectve, ďalší na nákupoch, iní v kaviarňach pri kávičke.

    Na tomto projekte sme sa nielen viac spriatelili a našli si nových známych, s ktorými sme si vymenili kontakty, ale aj sme získali nové jazykové skúsenosti v nemčine či v angličtine. Spoločne sme prežili veľa krásnych zážitkov, spoznali sme nové miesta, ale hlavne sme si to všetci užili a lepšie sme sa spoznali.

    Týmto chceme poďakovať vedeniu školy, že nám umožnilo zúčastniť sa na tomto projekte. Veľká vďaka patrí aj pánovi profesorovi Varsíkovi a pánovi profesorovi Breznickému za to, že celú akciu zorganizovali a že sme aj s nimi zažili kopec nezabudnuteľných zážitkov.

    „Financované Európskou úniou. Vyjadrené názory a postoje sú názormi a vyhláseniami autora(-ov) a nemusia nevyhnutne odrážať názory a stanoviská Európskej únie alebo Gymnázia Myjava. Európska únia ani organizácia udeľujúca grant za ne nepreberajú žiadnu zodpovednosť.”

  • iBobor - výsledky

    iBobor - výsledky

    V týždni od 6.-10.11. prebehla medzinárodná online matematicko informatická súťaž iBobor. Zapojilo sa do nej 26 žiakov našej školy, z ktorých 12 bolo  úspešných riešiteľov s vynikajúcimi výsledkami.  Všetkým zúčastneným študentom ďakujeme za reprezentáciu školy a úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme.

    Úspešní riešitelia v kategórii kadet:

    Katarína Mikuličová - I.B,

     Markéta Marková - kvarta,

    Walter Scharbert - kvarta,

    Roland Petráš - kvarta.

     

    Úspešní riešitelia v kategórii junior:

    Petra Balážová – sexta,

    Tobias Ilavský – I.A,

    Patrik Malý – I.A,

    Tamara Žideková – I.C,

    Samuel  Zríni – I.A,

    Alžbeta Londáková – sexta.

     

    Úspešní riešitelia v kategórii senior:

    Peter Marek – IV.C,

    Adam Marko – III.C.

  • Erasmus+: Workshop Komiksy a COIL hodiny

    V rámci pokračujúceho projektu Erasmus+, pod názvom Fostering Students’ Interdisciplinary Competence through the Action-Oriented Approach and Collaborative Online International Learning, sa študenti 4.B zúčastnili workshopu Komiksy. V tomto workshope sa žiaci dozvedeli niečo o histórií rozprávania príbehov pomocou obrázkov v staroveku a v stredoveku, a ich použitie v dnešnej populárnej kultúre vo forme komiksov. Venovali sa rôznym aktivitám spojením s touto témou a nakoniec v skupinách vytvorili svoj vlastný krátky komiks.

    V rámci tohto projektu prebieha počas októbra a novembra séria on-line hodín COIL – Collaborative Online International Learning, ktorých sa zúčastňujú ďalší študenti III.B a IV.B triedy. Hlavnou témou je udržateľnosť vo všetkých jej formách.

    Cieľom tohto projektu je pomocou spolupráce stredných škôl a univerzít vytvoriť učebný materiál  na rozvíjanie interdisciplinárnej kompetencie, čiže schopnosti riešiť problémy integrovaním skúseností a vedomostí z viacerých vedných disciplín. Takéto učenie podporuje u žiakov rozvoj kritického myslenia, komunikačných schopností a kreativity.

    Výsledkom spolupráce študentov a učiteľov bude súbor materiálov obsahovo zameraný na literatúru, občiansku náuku, dejepis a umenie a kultúru, ktorý bude voľne prístupný on-line. Tento materiál je testovaný vo všetkých partnerských krajinách prostredníctvom tzv. COIL – Collaborative Online International Learning.

    Projekt bude prebiehať tri roky a jeho koordinátorom je Univerzita Konštantína Filozofa V Nitre. Účastníkmi sú univerzity z Poľska, Rumunska, Maďarska, Alžírska a Českej republiky, slovenské bilingválne gymnázia z Nitry, Banskej Štiavnice, Evanjelické gymnázium Juraja Tranovského z Liptovského Mikuláša a samozrejme naše myjavské gymnázium.

  • KREATIVITA V ZÁLOŽKÁCH

    V aktuálnom školskom roku sme sa opätovne zapojili do celoslovenského projektu stredných škôl Záložka do knihy spája slovenské školy. Jeho cieľom je nadviazanie kontaktov medzi školami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh, ktoré žiaci vyrobia ľubovoľnou technikou na vyhlásenú tému. Tá tohtoročná znela Hrdinovia detektívnych románov.

    Po úvodných diskusiách o najčítanejších detektívnych príbehoch sme sa pustili do samotnej tvorby záložiek. Kreslili sme, strihali, lepili, zdobili, hľadali zaujímavosti. Naše výtvory spolu s malými darčekmi putovali k študentom tohtoročnej partnerskej školy do Gymnázia duklianskych hrdinov vo Svidníku v Prešovskom kraji. Veríme, že ich potešili. Martina Mičová

  • Imatrikulačky 2023 v obraze

    Nech sa páči, pozrite si...  FOTO: Vladimír Pyxel Domen

  • Zážitkové vyučovanie

         Vo štvrtok dňa 5.10.2023 sme sa triedy 3.A a 3.C vybrali na menšiu turistiku na Devínsku Kobylu. Začali sme v Devínskej Novej Vsi aj so sprievodcom Mgr. Andrejom Popovičom z organizácie Ekovýlety, postupne prešli na pieskový vrch Sandberg, ktorý je významnou paleontologickou lokalitou. Naskytli sa nám krásne výhľady na rakúsky zámok Schloss Hof, hrad Devín aj na ďalšie vrchy Malých Karpát.

    Popoludní sme navštívili Slovenskú národnú galériu v Bratislave, kde sme sa stretli s našou pani prezidentkou, ktorá mala stretnutie s rakúskym prezidentom. 

    Spokojní so zážitkami a novými vedomosťami sme zahájili návrat domov a tešíme sa na ďalšie spoločné dobrodružstvá.

    H.Gašparová, A.Menkynová 3.A

     

  • Mladý líder

    Naši žiaci 3:A  Martin Černáček a Maroš Figura dostali možnosť po úspešnom triumfe v súťaži Etika v podnikaní zúčastniť sa podujatia Mladý líder, ktoré sa uskutočnilo v dňoch  2.- 5.10. 2023 v Belušských Slatinách. Táto akcia bola zastrešená organizáciou Junior achievement SR, ktorá vo svete pôsobí od roku 1919 a na Slovensku už vyše 20 rokov. 

    V nádhernom prostredí, na rozhraní Beluše a Strážovských vrchov, strávili 4 dni v rukách lektorov z Outdoor institutu - organizácie zameranej na  rozvoji osobnosti a budovanie  práce v tíme. Počas podujatia rozvíjali manažment (krízový,  operatívny, projektový), kreativitu, už spomínanú prácu v tíme a ako zastávať funkciu lídra pri projektoch. Taktiež absolvovali lekcie ako tvoriť prezentácie a ako ich správne prezentovať.

    Z podujatia si odniesli množstvo zážitkov, kontaktov a skúseností, ktoré môžu použiť v pracovnej sfére.

     

  • Ďalší Erasmus+ v Palerme

    V dňoch 16.-23.10.2023 sme sa zúčastnili vďaka projektu Erasmus+ skupinovej mobility v talianskom Palerme. Počas tohto týždňa sme mali možnosť spoznať taliansku kultúru, jedlo i školský systém. Naučili sme sa mnoho nového, no taktiež sme si začali viacej vážiť to, čo na Slovensku považujeme za samozrejmé. Najviac nás prekvapila doprava, ktorá sa nám javila spočiatku veľmi chaotická, avšak ku koncu sme si na ňu zvykli.

    Počas pobytu sme navštívili školu Liceo Ginnasio Statale Giovanni Meli, kde sme bližšie spoznali ich školský systém a priateľský kolektív žiakov. Žiaci boli veľmi milí, zvedaví a pýtali sa otázky ohľadom našej krajiny. Ich školský rozvrh sa vo veľa veciach líši od toho nášho. Ich stredoškolské štúdium trvá 5 rokov a je zložené z viacerých kurzov, ktoré si žiaci vyberajú na začiatku roka. Vyučovacia hodina trvá 60 minút a denne ich majú 6 alebo 7. Prestávky majú maximálne len 2 a trvajú 15 minút. Vyučujúci učitelia boli veľmi príjemní a na svoje hodiny nás ochotne prijali. Ukázali nám priebeh vyučovania a taktiež nám dovolili komunikovať so žiakmi.

    Ku koncu nášho pobytu na Sicílií sme si spoločne so žiakmi užili príjemnú večeru, kde sme mohli spoznať žiakov viac po osobnej stránke. Samozrejme sme si nenechali ujsť príležitosť a navštívili sme i najznámejšie historické pamiatky v centre Palerma.

    Na záver by sme sa chceli veľmi poďakovať vedeniu školy a našim učiteľom za skvelú príležitosť zúčastniť sa takejto mobility. Veľmi sme si to užili a do Talianska sa určite ešte s úsmevom vrátime.  študenti 4.A

     

    „Financované Európskou úniou. Vyjadrené názory a postoje sú názormi a vyhláseniami autora(-ov) a nemusia nevyhnutne odrážať názory a stanoviská Európskej únie alebo Gymnázia Myjava. Európska únia ani organizácia udeľujúca grant za ne nepreberajú žiadnu zodpovednosť.”

     

  • Minister školstva ocenil najúspešnejšie školy v programoch JASR

    Dňa 12. septembra 2023 sa v budove Ministerstva školstva v Bratislave uskutočnilo oceňovanie najúspešnejších škôl v programoch Junior Achievement SR ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR - Danielom Bútorom.

    Vzhľadom na víťazstvo našich študentov programu Etika v podnikaní v súťaži Vedieť sa správne rozhodnúť boli ocenení aj naši študenti Martin Černáček, Maroš Figura a za učiteľov Mgr. Dana Mockovčiaková.

    Srdečne blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu našej školy.

  • Oznam o voľbách do Školského parlamentu Gymnázia Myjava

    Dňa 14.-16.11.2023 sa uskutočnia voľby do Školského parlamentu Gymnázia Myjava (Ďalej len ŠP) cez elektronickú platformu Edupage.

    Záujemcovia o členstvo v parlamente sa môžu prihlásiť najneskôr do 4.11.2023 vyplnením a odovzdaním prihlášky koordinátorke ŠP Mgr. Dane Mockovčiakovej, ktorá podpisom potvrdí jej prijatie. Druhá možnosť je elektronicky. Kandidáti svojím e-mailom z vlastného účtu (alebo správou na Edupage) deklarujú záujem o kandidatúru v ŠP. Prihláška je v prílohe. Treba si ju vytlačiť, podpísať, naskenovať a poslať koordinátorke ŠP do stanoveného termínu. Tá odpoveďou na e-mail (alebo správu) odobrí prijatie kandidatúry. Na priebeh volieb dohliada volebná komisia. Volebnú komisiu tvoria 2 zástupcovia ŠP – Karolína Šedivá a Matej Hradský, koordinátorka ŠP Mgr. Dana Mockovčiaková a pedagogický pracovník, ktorý zastupuje pedagogických pracovníkov v Rade školy – Mgr. Jana Ilovičná. 

    Výsledky volieb budú zverejnené dňa 20.11.2023 na stránke školy a na nástenke ŠP.

    Prihlaska_SP.docx

  • 3.A a 4.B na ceste za odstrašujúcou minulosťou

          Dňa 21.9. 2023 sme sa zúčastnili exkurzie do Múzea holokaustu v Seredi. Bol to naozaj emotívny zážitok. Naša exkurzia sa začala prednáškou o útekoch z táborov smrti, neskôr sme mali aj prehliadku po jednotlivých barakoch, ktorej súčasťou bola aj súťaž medzi triedami. Túto súťaž vyhrala 4.B a síce si neodniesli žiadnu konkrétnu výhru, najväčšou odmenou pre nás všetkých boli tie vedomosti a zážitky, ktoré nám prednáška so skvelou prednášajúcou dala. 

         Je veľmi dôležité pamätať si, že z dejín sa máme poučiť, aby sa už neopakovali. A naozaj každému odporúčam tento výlet zažiť, pretože je iné to vidieť na vlastné oči, ako len o tých skutkoch a zverstvách, ktoré sa diali v  koncentračných a pracovných táboroch, čítať alebo o nich počúvať v školskej lavici…

                                                                                                 Natália Hutyrová, 3.A

  • Dofáci absolvovali kvalifikačné expedície

    V plnení programu DofE je poslednou výzvou absolvovanie kvalifikačnej expedície. T.j. pohyb v neznámom teréne bez cudzej pomoci, mobilu, … - skrátka prežitie :-). 

    A preto sme sa my, zlatí a strieborní dofáci, rozhodli prejsť časť cesty Hrdinov SNP v Malých Karpatoch.  Stretli sme sa v nedeľu 24.septembra s približne 20 kg vážiacimi ruksakmi naplnenýcmi jedlom, pitím ale i vecami na oblečenie a spanie.  Troj- resp. štvordňovú túru sme začali v Modre. Cieľom bola Brezová pod Bradlom, ktorá bola vzdialená 70 km. 

    Nebolo to jednoduché. Našu cestu sprevádzal dážď a chlad, ale sprestrovali ju krásne výhľady z vrchov Malých Karpát, osamelí turisti a hlavnou motiváciou každého dňa bola teplá wifonka na večeru a dezinfikovanie rán po celodennej túre. I keď 20 kilové batohy cestu vôbec neuľahčovali a zdali sa každý deň o niečo ťažšie, i tak atmosféra v partii bola úžasná a z expedície sme si popri otlakoch, natiahnutých svaloch a odretých ramenách priniesli mnoho spomienok. Bol to určite skvelý zážitok a aj preto sme sa rozhodli pokračovať na vyššiu úroveň DofE, ktorú by sme radi o rok ukončili turisticko-vodáckou expedíciou na Hrone. 

    MH & DofE tím

strana:

Novinky

Kontakt

  • Gymnázium, Jablonská 301/5, 907 01 Myjava
    Jablonská 301/5, 907 01 Myjava
  • 034/6213461 - sekretariát
    0915 699 479 - riaditeľka
    034/6213462 - školská jedáleň

Fotogaléria